La població de les Franqueses es concentra als dos nuclis grans. I el paisatge, la natura i una suposada major qualitat de vida, als tres petits. Però veureu…

A algú li passa pel cap que el carrer principal del seu poble estigui tres dies seguits sense enllumenat públic? A Corró d’Amunt ha passat més d’un cop els darrers anys.

El fet és trist, però el motiu és inquietant: diuen  que la manca de policia local fa que no puguin patrullar de nit, veure el problema i donar-ne avís. La seguretat a les zones rurals hauria de ser una prioritat del govern municipal o dels propis comanaments del cos.

Els pobles petits són natura travessada per camins i corriols. Els que hi caminen o fan cicloturisme no filen massa prim en el seu estat (tot forma part de l’aventura i l’esport), però els que hi viuen n’estan tips d’haver de dur tot sovint el cotxe a reparar pneumàtics per culpa de claus, cargols i ferralla. L’ajuntament no dedica cap inversió a les zones rurals. Cap? Home… Hi ha un vial de dos carrils projectat fa anys que ha d’unir la rotonda del carro amb el camí de Marata passant entre la zona esportiva i el Pedró. Això s’ha consultat als veïns de Llerona i Marata? Potser hi veuen algun inconvenient.

Marata i Corró d’Amunt fa dècades que demanen la pacificació dels seus nuclis, camins i carreteres. I també que es posin controls de velocitat i se sancioni als infractors, i fa dècades que esperen uns diners que l’ajuntament no es gastarà si no li venen subvencionats de més amunt per millorar trànsit i seguretat. I el metge, l’escola i el comerç de proximitat no són gaire propers i el transport públic és tan escàs que gairebé no hi és. I vies segures a peu de carretera per anar dels pobles a Corró d’Avall a peu o en bicicleta? Tampoc.

Afortunats? O de segona?

Àngel Profitós,

(ARTICLE BUTLLETÍ MUNICIPAL DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS – Maig 2021)