Fa molts anys, vaig participar en la fundació dels Verds a Catalunya, en aquell moment com ara el perill era que idees que en un principi lluitaven contra models de producció que atemptaven contra el nostre entorn, fossin fagocitades, regurgitades i transformades en productes vendibles pels monstres econòmics que havien desenvolupat el nostre sistema de desigualtat social i ecològica.
Es fàcil recordar com abans que es regules, molts productes eren Ecos com ara poden ser Bios o naturals, amb la intenció de confondre al consumidor. Per maquillar aquesta voracitat van començar a cuidar entorns propers com si de pessebres es tractes, mentre arrasaven amb matèries primeres de països menys desenvolupats o deslocalitzaven produccions a països amb lleis de contaminació i laborals molt mes permissives.
Ara toca el tema amb les energies renovables un model d’energia on evidentment i estem d’acord però que al veure la possibilitat del negoci es torna a transformar en un model depredador, en aquest del sector agrari. Es important diferenciar entre el que es un hort o camp solar, normalment una hectàrea, amb capacitat per produir el consum energètic de 100 famílies i els parcs solars, extensions més grans que son autèntiques centrals solars i que produeix directament energia per la seva venda.
Els horts aprofiten els terrenys entre camps o teulades d’activitats ramaderes, però també de industries, edificis públics, en definitiva allà on fa falta l’electricitat. L’altre model va on els terrenys son mes econòmics per desenvolupar la seva activitat: els rurals, amb el perill de malmetre la fràgil economia del sector primari. Per tant es imperatiu que el nostre ajuntament recolzi la petita producció d’energia solar i rebutgi tot allò que empitjori el nostre entorn. Cuidem-nos.
Rafael Bernabé, Cap de llista i Regidor d’IEC
(ARTICLE BUTLLETÍ MUNICIPAL DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS Abril 2021)