Segurament aquests darrers dies la ciutadania de les Franqueses ha pogut llegir el butlletí fem el tomb, publicat per IEC, que s’ha repartit a les bústies dels habitatges que les tenen accessibles des del carrer. Al mateix temps, a tots els domicilis es deu haver rebut el Butlletí Municipal que reparteix l’Ajuntament, i dins d’aquest darrer, l’article de la portaveu del grup polític municipal de Junts per les Franqueses (JxLF), on se’ns acusa de ‘manipular la informació’, i d’‘imposar’, després de felicitar-nos per la feina feta, que reconeix ‘que és molta’. Això darrer és d’agrair

Precisament, el butlletí de IEC fem el tomb, així com els articles i comunicats que regularment publiquem a la nostra web www.iec-lf.cat, persegueix aquest objectiu, el de donar a conèixer la nostra feina així com les propostes que IEC té per al nostre municipi, amb l’acció política que es porta a terme des de l’oposició per poder-les implementar. No  deixa de ser sorprenent que JxLF faci servir el Butlletí Municipal per acusar-nos i no pas per rebatre els nostres arguments amb informació i fets contrastables, per tal que la ciutadania faci el judici pertinent.

Respecte del pressupost, creiem que és convenient tornar a fer una llegida al que s’ha escrit al butlletí fem el tomb, pàgina 4, per poder valorar les acusacions que ens fa JxLF, ja que el que s’hi explica és que no s’ha arribat a un acord, i ara explicarem alguns dels motius que s’hi esmenten.

Respecte del ‘Pla de Xoc’, -que va comptar amb una potent dotació pressupostària l’exercici 2020 de més d’un milió d’euros i va tenir el suport de tots els grups-, la proposta que ens va traslladar JxLF pels pressupostos del 2021 en aquesta partida estava molt i molt lluny d’aquesta xifra, i nosaltres l’hem considerat totalment insuficient per a les necessitats actuals derivades de la pandèmia, així que hauria estat adient que en la resposta de JxLF s’expliqués a tothom quina quantitat tenen previst de destinar-hi per aquest concepte el 2021.

Pel que fa a les accions proposades per IEC per fer front al problema greu de contaminació acústica i de l’aire provocat per algunes empreses dels polígons, i que hem explicat també a fem el tomb, el que diem en ell és que:  “De manera molt decebedora, tampoc vàrem trobar voluntat en JxLF d’afrontar de manera decidida el problema de la contaminació” i això quedava de nou palès en una dotació pressupostària que no permetria d’instal·lar estacions de vigilància i de mesura permanents en el nostre municipi. Volem destacar de nou que a data d’avui i al nostre entendre, més enllà de convocar en diverses ocasions l’anomenada ‘Taula de Soroll’ no s’ha engegat cap acció concreta per part de JxLF que demostri clarament que hi ha voluntat d’afrontar el problema de manera decidida. De nou, creiem que hauria estat millor que la resposta del govern municipal fos en la línea d’explicar quines mesures hi ha en marxa per resoldre el problema i quan donaran resultats efectius i palpables per als ciutadans afectats més directament. ¿Què i quan?.

I sobre l’urbanisme? Doncs la portaveu ho ha dit a l’article, concretament: “Obríem la porta a treballar conjuntament en tot allò que no està engegat”, i està clar que això vol dir que tots aquells desenvolupaments iniciats com ara el Sector N (carretera Cardedeu), Sector C (Corró d’Amunt), zona esportiva de Llerona, Sector R (Can Garriga) o la residència de gent gran a Bellavista, havien de ser acceptats tal i com JxLF decidís. Desenvolupaments mancats de consens i allunyats del model de poble que defensem. Pensem que això no és obrir-se a treballar. 

En conseqüència, per tal de ser transparents farem públic properament el decàleg de propostes que vàrem presentar per escrit a l’equip de govern per fer efectiva la nostra abstenció als pressupostos. Desitjaríem que ells també expliquessin la seva proposta que, per sort, també està escrita, i així es podria obrir amb la ciutadania un debat més enriquidor, i no de retrets.

Pel que fa al comentari que fa JxLF sobre l’article d’empadronament del butlletí fem el tomb donant per suposat que, la nostra feina ha estat només la de “donar suport a la moció de la CUP”, hem de dir que com a grup municipal a l’oposició, a part de fer servir  les mocions per incidir en les accions del govern, el grup  IEC i la seva assemblea el formen un conjunt nombrós de persones compromeses amb els drets dels ciutadans, les quals també fan molta feina des de diferents àmbits. I sí, efectivament, en aquests moments ja es dona compliment a la llei i als protocols acordats amb els municipis veïns, resultat d’anys de feina de molta gent, entitats i partits,  tasca a la qual darrerament s’hi ha afegit JxLF. 

El que cal és que JxLF expliqui també els motius pels quals va votar en contra de la moció presentada per la CUP a la junta de portaveus del 20 de febrer del 2020, per “facilitar l’empadronament de les persones sense domicili fix o en situació d’ocupació“ i ja de pas, que ens expliquin també per què van votar en contra de la moció presentada per IEC respecte de “refermar el compromís de municipi acollidor pels refugiats i migrants i contra la xenofòbia i el racisme”, rebutjada també amb els vots en contra del PSC.

Pensant en clau positiva, potser és que l’espai disponible al Butlletí Municipal no era suficient per exposar els arguments de JxLF respecte d’aquests temes, i simplement era més fàcil acusar-nos de manipular i d’imposar. Caldria recordar que en una negociació cada una de les parts exposa els seus arguments, es discuteixen, es troben els punts en comú (que també en vàrem trobar) i es treballen les divergències, però en cap cas, s’acusa a una de les parts de manipulacions o de voler imposar els seus arguments. Que el resultat de no haver trobat un acord fins ara amb JxLF sigui interpretat d’aquesta manera pel govern municipal, no deixa de mostrar una vegada més la manca de voluntat de JxLF per teixir acords amb la resta de forces polítiques, un fet que lamentem profundament, però que no farà que per la nostra part deixem d’insistir en trobar acords amb totes les forces polítiques, acords que ens permetin afrontar els reptes socials i econòmics amb el màxim consens, com així ho expliquem en l’editorial del butlletí fem el tomb

Juliol 2021, Imagina Esquerra en Comú (Les Franqueses del Vallès)