Els lectors hauran taral·lejat alguna vegada “el teu nom és coratge, el teu nom Palestina…” alçant la veu contra un poble castigat, ocupat i aniquilat, altre cop avui.
Recordaran les imatges de milers de sirians fugint de la guerra amb l’esperança de ser acollits a Europa, o els camps de refugiats a Lesbos, o les pasteres que s’enfonsen al Mediterrani…

La problemàtica és complicadíssima de resoldre, amb interessos injustos que sempre castiguen els febles. Però estarem d’acord, i cal denunciar-ho, que són ben minses les solucions que es proposen. Les Franqueses es va acollir a la campanya “Casa nostra és casa vostra” el 2017, quan la crisi humanitària desbordava Europa pels centenars de milers de desplaçats. No hem acollit mai ningú. Excuses del govern!

El projecte de Can Santa Digna de Llerona de la Fundació Mercè Fontanilles havia d’acollir un grup de menors estrangers no acompanyats: Tampoc! L’excusa d’aturar-ho, segons l’alcalde, era resoldre a nivell
jurídic les 300 al·legacions per irregularitats urbanístiques que denunciaven un grup de veïns. Irregularitats urbanístiques? Les normes urbanístiques són clares i han de ser complertes per tothom, només faltaria. Doncs bé, l’informe jurídic desestima totes les al·legacions i recomana consultar urbanisme si fos el cas, res més. El resultat altre cop és mirar cap un altre costat i no entomar el veritable problema de l’acollida. Quan el govern hauria de demostrar solidaritat recolza, interessadament, un grup de veïns que rere l’urbanisme tapen una insolidaritat desmesurada. Amb majúscules: EXCUSES! I veurem quina explicació en fa l’alcalde.

Imma Ortega Martí

(ARTICLE BUTLLETÍ MUNICIPAL DE LES FRANQUESES DEL VALLÈS Juny 2021)